zaterdag 19 mei 2012

Emotionele naaktheid



Een jonge vrouw verlaat een huis. Ze rent door een bos, verstopt zich voor haar achtervolgers. ‘Marcy May…’ Voetstappen, gaat het haar lukken? In de volgende scene eet ze in een wegrestaurant. Gehaast, voortdurend om zich heen kijkend. Een jongen komt binnen, hij kust haar, maar laat haar uiteindelijk gaan. Dan belt ze iemand op, ze heeft geen idee waar ze zich bevindt.

Vanaf de eerste minuten voel je je als toeschouwer met deze vrouw verbonden. Zonder dat je weet waarom, snap je dat deze vrouw moet vluchten. Dat een film je al in die eerste minuten zo weet te pakken, slechts door te suggereren, is knap. Vooral het zachte zoemen, de jankende motor van een motorboot, het klotsen van het water geven de scènes sfeer. In flashbacks wordt verteld wat er is gebeurd, traag en in beelden. De betekenis mag je zelf invullen. Soms gaat dat irriteren.



De vrouw die Marcy May ophaalt, blijkt haar zus te zijn. Zij noemt haar Martha en neemt haar op in haar eigen huis waar ze zojuist met haar echtgenoot is ingetrokken. Martha, die twee jaar niets van zich heeft laten horen, eet, Martha slaapt, Martha zwemt naakt in het meer waaraan het huis van haar zus huis ligt.
In vrijwel alle scènes zit de camera dicht op het gezicht van de vrouwelijke hoofdpersoon. Niets wordt verteld, veel gesuggereerd, vooral ook in de prachtige camerabeelden en close ups van deze bijzondere actrice.
In de tweede helft van de film gaan herinneringen een eigen leven leiden, ze lijken op de situaties die zich voordoen in de veilige omgeving van haar zus. Martha wordt soms Marcy May, haar zus weet niet meer wat ze met haar aan moet.

Als u op zoek bent naar een standaard psychologische thriller met een spannend, doch bevredigend einde, dan kunt u beter wachten op de volgende Saskia Noort verfilming. In Martha, Marcy, May Marlene nemen de beelden en geluiden u mee naar uw eigenste donkerste emoties. U zult zelf moeten achterhalen wat werkelijkheid is en wat fictie. De hoofdpersoon weet het zelf ook niet meer. Gevolg: zij wordt gek en u misschien ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten